Biografi

Forfatteren og journalisten Tom Egeland er født 1959 i Oslo. Han vokste opp på Kalbakken i Groruddalen, der foreldrene drev tobakksforretning og manufaktur.

Som ung tenåring var han en kort periode aktiv i den kristne ungdomsklubben Heimdal, men brøt med kristendommen allerede under konfirmasjonsforberedelsene.

Egeland gikk på Nordtvet folkeskole, Groruddalen ungdomsskole og tok videregående på Oslo katedralskole (1975-1979), avbrutt av et år som utvekslingselev i USA (Denver og Salt Lake City) i 1977-78. Egelands amerikanske vertsfamilie tilhørte sekten Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige (mormonere).

Egeland arbeidet som journalist i Vi Menn i årene 1979-1983, før han ble ansatt som nyhetsreporter i Aftenposten. Han arbeidet i avisen fra 1983 til 1992, som reporter, vaktsjef i Aftenposten Aften og nattredaktør i Aftenpostens morgenutgave. I 1992 begynte han i den da nye tv-kanalen TV 2 som redaksjonssjef i nyhetsavdelingen i Oslo (1992-2000). Han var nyhetssjef i TV 2 Oslo fra 2000 til 2006.

Fra 2006 har Egeland arbeidet som fulltidsforfatter.

Tom Egeland debuterte i 1988 med grøsseren “Stien mot fortiden” (gjenutgitt i 2006 som “Ragnarok”) om et moderne par som blir fanget i norsk vikingtid. I 1993 utga han grøsseren “Skyggelandet”, mens han introduserte seriefigurene Kristin Bye og Gunnar Borg, begge journalister, i mediethrilleren “ Trollspeilet” (1997).

Publikumsgjennombruddet kom med boken “Sirkelens ende” (2001), om funnet av et gullskrin som inneholder et 2000 år gammelt manuskript som vil endre vår forståelse av Jesus og kristendommen. Flere år etter romanens utgivelse ble det påpekt av anmeldere og lesere at den har store tematiske likhetstrekk med den internasjonale bestselgeren “Da Vinci-koden”, som utkom i 2003, altså to år senere. Selv har Egeland, i intervjuer både i norske og internasjonale medier, kategorisk avvist antydningene om at Dan Brown kan ha plagiert ham.

Etter “Sirkelens ende” skrev Egeland den parapsykologiske kriminalromanen “Åndebrettet” (2004). Thrilleren “Ulvenatten” (2005) - om tsjetsjenske terrorister som kupper et direktesendt norsk tv-program - ble både spillefilm og tv-serie. Tom Egeland har selv skrevet manuskriptet til filmen og tv-serien.

I 2007 utkom to bøker av Egeland: Barnebokdebuten “Piken i speilet” og spenningsromanen “Paktens voktere”, som er en frittstående fortsettelse av “Sirkelens ende”.

I 2009 utga Egeland den tredje romanen om Bjørn Beltø: “Lucifers evangelium”.

I 2010 utkom "Fedrenes løgner", den første av Tom Egelands bøker som ikke var en krim- eller spenningsroman. "Fedrenes løgner" er en frittstående, skjønnlitterær roman om fire generasjoner menn.

Deretter fulgte "Nostradamus' testamente" (med Bjørn Beltø) og ungdomsromanen "Katakombens hemmelighet". For den sistnevnte ble Egeland tildelt ARKs barnebokpris, stemt frem blant 10.000 norske skoleelever som "årets beste".

Senere har han skrevet flere ungdomsbøker og barnebøker - som "Den store spøkelsesboka" - og voksen-thrillere som "Djevelmasken", "Lasaruseffekten", "Codex" og "Falken".

Egelands bøker er oversatt til 24 språk.

Se en samlet oversikt over alle Egelands bøker under fanen “Bøker”.

Tom Egeland er oldebarnet til folkedikteren Jon Flatabø. I et intervju med Aftenposten fortalte Egeland at hovedpersonen Bjørn Beltø i “Sirkelens ende” er oppkalt etter to av Flatabøs pseudonymer: Bjørn Botnen og Sven Beltø.

Egeland er gift og har tre voksne barn: Jorunn, Vegard og Astrid. Han er bosatt i Oslo.

Priser:

Rivertonprisen 2009 for "Lucifers evangelium".

Prix Europa 2009 tildelt NRK Radioteatrets dramatisering av "Trollspeilet".

ARKs barnebokpris 2013 for "Katakombens hemmelighet".

Mads Wiel Nygaards legat 2013 for sitt samlede forfatterskap.

Sagaprisen 2015 for sine historiske romaner for voksne og unge.

Riksmålsforbundets litteraturpris (Riksmålsprisen) 2016 for "Djevelmasken".

Bilder

Forfatterportrettene og bildene til høyre på denne siden kan fritt gjengis i medier, på hjemmesider, blogger osv. Klikk på bildene for en større versjon.

Foto: Fredrik Arff

Foto: Fredrik Arff

Foto: Jarli & Jordan/Strawberry Publishing

Foto: Kjetil Andersen/Strawberry publishing

I Karnaktempelet i Egypt . Foto: Åse Myhrvold Egeland